eZverimex

Nákupní košík
je zatím prázdný

Tarbík Egyptský
Jaculus jaculus

Základní informace

Obecná charakteristika
Délka těla: 4-15cm. Výskyt: Pouště, polopouště a stepi severní Afriky, dále od přední a Střední Asie až po severní Čínu a Mandžusko.

Způsob života
Vedou převážně samotářský život, ale některé druhy se občas spojují do menších kolonií. Obývají podzemní nory, které bývají až 2 metry hluboké. Přes den v nich v chladnu přespávají, a tak snižují ztráty vody v organismu. Dožívají se přibližně 3 let.

Rozmnožování
Pohlavní dospělost u tarbíků začíná ve 3. a 4. měsíci. Po 25 až 42 dnech březosti přivede samička na svět 2 - 6 mláďat, které kojí 8 týdnů. Osamostatňují se asi tak po 3 až 4 měsících.

Potrava
Tito hlodavci se živí především různými semeny a nadzemními částmi rostlin, ale vyhrabávají si i různé kořínky a hlízy. Některé druhy požírají i brouky a jiný hmyz, také nemohou odolat šťávě sladkých plodů.


Chovatelské informace

Chov Tarbíka egyptského
Terárium by mělo být o minimální ploše dna 120×50 cm při výšce okolo 80cm. Tento rozměr je minimální pro jednoho až dva tarbíky. Terárium by mělo být vyhřívané na teplotu přibližně 30°C přes den a v noci pokles na pokojovou teplotu, ale lze je chovat jen při pokojové teplotě bez vyhřívání. Jako podklad je nejlepší pravý pouštní písek, který nepráší, ale osvědčil se i dobře propraný jemný říční písek. V teráriu se musejí nacházet minimálně dva nebo tři úkryty Jako nejlepší dekorace se osvědčily složitě tvarované velké kořeny.


1 300,- Kč